Bietenketchup

Toen onze jongens klein waren, hebben we jarenlang gekampeerd. Langzaam zochten we wat meer comfort op, en zijn we over gegaan op het huren van huizen van particulieren via websites als HomeAway en airbnb.  Elk jaar begint mijn zoektocht naar het perfecte vakantiehuis al weer vroeg. Volgens sommigen hier in huis, wel heel erg vroeg! Want het wensenlijstje wordt steeds langer, zeker nu de jongens niet meer mee gaan op vakantie.

Zo hebben we een keer een huis in Italië gehuurd, waarbij we voor de dichtstbijzijnde winkel ongeveer 25  minuten moesten rijden. Dat was destijds het favoriete vakantie huis van onze,  toen 10-en 8- jarige,  zoons. Maar nu zoeken we het toch iets centraler. Zeker nu ik iedere middag even moet rusten, willen we niet al te lang hoeven te reizen om iets te kunnen bekijken en om boodschappen te doen. Het huis dat we dit jaar in Dublin huurden via nearcityrentals voldoet in ieder geval aan onze eisen.

En als bonus lag het huis vol met kookboeken en kook tijdschriften. Nu heb ik thuis vier grote boekenplanken vol met kookboeken, maar er blijft natuurlijk altijd genoeg om te lezen! Zo ook in Dublin, waar ik meerdere heerlijke recepten heb gevonden – en gekookt. Eén van die recepten was voor bietenketchup, en sinds de vakantie in Ierland maak ik regelmatig een paar flesjes. Heerlijk fris bij het eten in plaats van gewone ketchup, en mooi van kleur.

rauwe bietenIngrediënten

300 gram bieten

1 theelepel knoflook, gehakt

200 ml appel- of wijnazijn

1 ui, gehakt

100 ml honing

 

Bereiding:

1. Doe alle ingrediënten in een pan en breng aan de kook.

2. Laat 20 minuten koken.

3.  Doe in de blender totdat het mengsel glad is, voeg zout en peper naar smaak toe.

4. Doe in een schone pot/fles/bakje. De ketchup blijft een paar weken goed.

 

foto bietenketchup

Voor deze ketchup heb ik Chioggia bieten gebruikt, daarom is de ketchup eerder roze dan rood van kleur.

 

En waar kun je die bietenketchup nou voor gebruiken?

Een paar ideeën:

1. Bietenwraps 
bietenwrap kleinDaar heb je voor nodig: Wraps, bietenketchup, rucola, zachte geitenkaas (of voor een variant zonder zuivel een lekkere frisse appel – en een handje pecannoten.
Gepofte bietjes maken –> rauwe bietjes in partjes snijden . Pak de bietjes goed in (dubbel) aluminiumfolie in en leg ze in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, balsamicoazijn, tijm, zout en peper. Ongeveer een uur in de oven (voorverwarmd op 175C).
Smeer nu een dun laagje bietenketchup op de wraps, beleg ze met rucola, bietjes, geitenkaas (of appel) en de pecannoten, rol op en snij door.

2. In plaats van ketchup op een biologische hamburger van goede kwaliteit (of zelfgemaakt)

3. In gevulde eieren, met een beetje mierikswortel en mayonaise, en eventueel wat zalmsnippers

4. Op brood

En er zijn nog veel meer toepassingen! Laat je me weten waar jij je flesje bietenketchup voor gebruikt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation