Onder je truitje

Mag ik je een impertinente vraag stellen? Wat heb je aan vandaag? Nee, nee, dat bedoel ik niet zo. Het is maandag ochtend, ik wil niet met je flirten. Mij gaat het hier om een wezenlijke vraag van vrouw tot vrouw. Wat heb je vanochtend aangetrokken ónder dat fijne truitje, die leuke jurk of die handige tuniek? Wat zit er op je huid?

De basis van iedere volwassen garderobe, dat weten we op zijn allerlaatst sinds Trinny en Susannah door Nederlandse winkelcentra struinden, op zoek naar vrouwen in afzak-BH’s, is fatsoenlijk ondergoed. De dames waren in de vroege naughties niet van ons TV-scherm af te branden en ze hebben een succesvolle lijn met corrigerend ondergoed. (Maar waar zijn ze zelf eigenlijk gebleven?)

Ondergoed. De meesten van ons zijn groot geworden met een variant op het moederlijk advies “Trek iedere dag een schone onderbroek aan, voor het geval je een ongeluk krijgt en naar het ziekenhuis moet.” Fris is één ding, maar mooi is ook belangrijk. Het maakt volgens onderzoek namelijk veel uit voor je gevoel van eigenwaarde, of je kiest voor een sprankelend setje van een duur merk of een oude slobber-slip uit de la.  Sterker nog, vrouwen die met alleen een tásje van Victoria’s Secret lopen, voelen zich al glamourous.

Nederlandse mannen kopen geen ondergoed. Eerst doet hun moeder het voor ze, daarna hun vrouw. Nederlandse vrouwen daarentegen, geven gemiddeld 80 euro per jaar uit aan ondergoed, volgens onderzoek van het merk Triumph. Dat die gemiddeldes niet veel zeggen, lees je op het Viva Forum. De kleding-budgetten per maand lopen van 0 tot honderden euro’s. Eén op de vijf vrouwen in Nederland loopt overigens in een Hema-BH. Ja, ook op dit moment. Vind je dat een deprimerend cijfer? Voor de populairste winkelketen van Nederland is het geweldig. En de keuze is reuze.

Hema ondergoed

Een eeuw geleden droegen vrouwen nog en masse knellende korsetten, al dan niet met ijzeren baleinen. Dat soort onderkleding is vandaag de dag alleen nog in gespecialiseerde zaken te koop. De eerste ondergoed-bevrijdingsslag vond plaats in de jaren ’20. Kijk maar naar Downton Abbey, vanaf seizoen 3 gaat het er een stuk flodderiger aan toe.

Donwton Abbey seizoen3

De tweede grote klapper werd gemaakt in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Onze moeders hebben hun BH’s verbrand. Good for them! Wij lopen er (behalve op een exotische vakantiebestemming) weer wat ‘beter verpakt’ bij. Naast gewoon ondergoed hebben de meeste vrouwen ook wat shapewear in de kast liggen. En dan heb ik het niet over de ‘granny pants’ van Bridget Jones, maar over prachtige setjes, die wonderen doen voor de kleding die je eroverheen draagt.

Bridget Jones Granny Pants

Hoewel ik een fan ben van online shoppen, ga ik voor ondergoed graag naar een ‘echte winkel’. In ouderwetse lingerie-speciaalzaken of op de lingerie-afdeling van de Bijenkorf slaag je gegarandeerd. Hier werken lieve, kordate dames van eind vijftig, die al hun hele leven niets anders doen dan vrouwen het juiste ondergoed verkopen. Waarschijnlijk ben je in de afgelopen jaren behoorlijk van maat veranderd  – en dat zal nog wel vaker gebeuren in je leven. Ervaar de lol van het passen en de luxe van een exemplaar dat naadloos op jouw lichaam past.

En als laatste een persoonlijke tip: naast een goede BH heb ik heel veel plezier van goede hemdjes. Ik ben zeer te spreken over de basic hemdjes van Vero Moda. Ze vallen net iets langer (lekker warm in de winter), kleden mooi af door het elasthan, zijn betaalbaar, blijven mooi in de was en zijn werkelijk in alle kleuren te koop.

Vero Moda tanktop

 

 

 

6 Thoughts on “Onder je truitje

 1. Petra on 13 January, 2014 at 12:35 said:

  Ik ben saai.
  Heb steeds hetzelfde soor ondergoed aan.
  Maar vind het wel leuk om te neuzen in advertenties en zo met prachtige items!

 2. Barbara on 13 January, 2014 at 15:37 said:

  Ik heb een voorliefde voor mooi ondergoed. Word ik heel blij van.

 3. Angela on 13 January, 2014 at 19:35 said:

  Als het maar lekker zit, dus een grote onderbroek van de Hema en schoon is. Elke dag. Aan BH’s heb ik een hekel want die zitten nooit lekker. Doe ik alleen aan als het moet.

 4. Τhis is a tορic which іs near to
  my heart… C&X68;eeгs! Eхаctly where are
  your contact detailѕ though?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation